Halloween

Halloween

Halloween Recepten en Oorsprong

Halloween Recepten:

 

Oogballetjes Oogballetjes
Vulcan Blood (Cocktail) Vulcan Blood
Pompoensoep Pompoensoep
Pompoen Tomatensoep Pompoen Tomatensoep
Pompoencake Pompoencake
Marsepeinen Pompoentje Marsepeinen Pompoentje
Halloweentaart Halloweentaart

 

De Oorsprong van Halloween:

Het ontstaan van Halloween gaat duizenden jaren terug, en wordt in verband gebracht met het Keltische nieuwjaarsfeest Samhain, dat “einde van de zomer” betekent. Samhain was (is) tevens de dag van de dodenherdenking en de dag van het Keltisch Nieuwjaar en, aldus, ook het Nieuwjaar van de heksen.

De Kelten begonnen hun feest bij zonsondergang op 31 oktober en het eindigde bij zonsondergang op 1 November.

Tijdens Samhain werden alle vuren in de huizen gedoofd. De druïden staken op de hoogste heuveltop een groot vreugdevuur aan om de zon te danken voor de oogst. Van dit vuur namen de Kelten gloeiende houtskool mee naar huis om de haard aan te steken. Om die kolen van de heuveltop naar de huizen te brengen, gebruikte men de Jack-o’-Lantern, een uitgeholde raap, zodat het vuur niet zou uitwaaien. Deze heel plausibele uitleg aanziet de Jack-o’-Lantern dus als een methode om vlammen te transporteren. Het gebruik van pompoenen is tamelijk recent en Amerikaans.

Trick or treat heeft helemaal niets met de Kelten te maken, maar eerder met Allerzielen of “All Souls Day”. Het daarvan afgeleide “souling” ontstond bijgevolg veel later, met name rond de 9de – 10de eeuw. Op 2 november trokken, in het verleden, christenen van dorp tot dorp om soulcakes in te zamelen. Deze cakes werden bereid van vierkante stukken brood met krenten erin.

Hoe meer soulcakes men verzamelde, des te meer gebeden werden gepreveld voor de overledenen van de schenkers. De christelijke overtuiging bestond vroeger dat de dode in het voorportaal van de hel verbleef gedurende een tijdje na de dood. Bidden, zelfs voor vreemden, kon de doorgang van de ziel naar de hemel enkel maar bespoedigen en vergemakkelijken. Het alternatief, de “trick”, betekende dat men boos werd. Als een bepaalde boerderij haar zogenaamde treat niet gaf, zou er een soort tragedie plaatsgrijpen. Er zou een dier gestolen worden of er zou brand ontstaan in de schuur. Of nog erger, een familielid zou sterven”. Werden ze daarentegen wel op hun wenken bedient, dan werd er een gebed opgezegd voor alle overleden leden van de familie. Tijdens dat typisch christelijk bedelen voor “a souling”, in wederdienst (treat) voor een gebed, zong men regelmatig het volgende liedje:

Soul, soul, for al souling cake.

I pray, good, mussus, for a souling cake.

Appele or pear, plum or cherry,

Any good thing to make us merry.

Zo wilden de armen ook hun graantje meepikken. Om indruk te maken, maar vooral om zich te kunnen veroorloven wat de geesten van de overledenen voor mekaar kregen, verkleedde men zich als geest en zette men maskers op. Men deed vooral de huizen van de rijken aan. Daarbij eiste men een deel op van het ceremoniële voedsel dat opzijgezet was ter ere van de doden. De rest van het procédé is niet anders. Mislukte hun zending om een treat te bemachtigen, dan mondde dit meestal uit in een trick.

De kinderen in Amerika namen dit over en zo ontstond “trick or treat”. De kinderen gaan de huizen langs en bedelen om iets lekkers (treat). Als je ze niets geeft mogen ze kattenkwaad uithalen (trick).

Later werd “All souls day” veranderd in “All hallows eve” waarvan nog later het geheel misleidende “Halloween” werd afgeleid. Deze veranderingen en (her)aanpassingen gebeurden tijdens het christendom.

Ook in Europa is Halloween de laatste jaren in trek geraakt. Hier kan je alvast aan de slag met enkele leuke halloweenrecepten.